18/2 Ticaret Kanununda iş insanı için “basiretli” sıfatını kullanır. Türk Dil Kurumuna göre “Basiret” kelimesi “gerçeği yanılmadan görebilme”, “sağduyu”, “vizyon” ve “kavrayış anlamlarına gelmektedir. Yani iş insanı pazar, kredi, iş piyasası ne durumda olursa olsun basiretli kararlar alması gerekmektedir.
Yatırım geri dönüşleri hesaplanabilir ve ROI hedefleri yakalandığında
yatırımda yani trader gibi düşünür isek “
Long”, volatil ve türbülans yaşanan durumlarda ise
nakitte yani “
Short” ta olmak gerekir.
Long:
Sakin denizde herkes kaptandır yani pazarın ve kredi koşullarının uygun olduğu dönemlerde yalnızca uzun vadeli borçların sermaye (kar dahil) ile, kısa vadeli borçların da dönen varlıklarla karşılanmasını sağlamak yeterlidir.
Uzun vadeli borçların sermaye ile karşılanmasını açmak gerekir ise; sermaye artı yatırımdan doğan karların toplamı yapılan yatırımları karşılamalı ve kabul edilebilir bir kar bırakmalıdır. En kısası basiretli ticaret erbaplarının yaptığı gibi yatırım kompozisyonu: 50 % sermaye, 50 % borç olmalıdır. (Uzun Vadeli Borçlar / Sermaye <2)
Short:
Türbülans dönemlerinde “Short” ta olmak yani küçülmek ve küçültmek muhtemel zararı azaltmak için gereklidir. Yatırımların basiretli olarak yapılması türbülans dönemlerini yönetmeyi kolaylaştıracak ve küçülmenin sınırlı kalmasını sağlayacaktır.
Short olmak:
- Minimum Stok Yönetimi,
- Alacakların Öne Çekilmesi,
- Ticari Borçların vade farksız ve YP riski almadan olabildiğince uzatılması,
- Kısa ve Uzun Vadeli Borçların Azaltılması,
- Âtıl ve teknolojisi düşük kapasitelerin (Yatırımların) Satışı,
- Re-Organizasyon (Yalınlaşma),
- Zarar eden ürünlerin/işkollarının gözden geçirilmesi, stratejik olmayan müşteri /işkolu ve ürünlerden çıkış.
Önlemlerini içerir.
Ve gerçek kaptan gemisini dalgalı denizde limana getirendir.